Antivirus till din Mac med MacKeeper

En av de många funktionerna du får när du väljer MacKeeper-appen för att skydda din Mac är Antivirus. Med den här funktionen kan du koppla av och röra dig fritt online. Nedan kan du läsa allt om hur du får mer glädje av din maskin och hur du kommer igång och får ut det mesta av din MacKeeper Antivirus-funktion.

Så kommer du i gång med Antivirus till Mac

Precis Som fallet är med de flesta antivirusprogram, upptäcker MacKeeper oönskade saker som skadlig programvara, virus, trojaner, maskar och andra stora hot mot säkerheten på din Mac och tar bort dem.

Antivirusfunktionen i sig körs via pluginprogrammet du använder för ditt internet. Detta innebär att all data som kommer in och ut från din dator via internet måste gå igenom Antivirus först.

För att börja använda Internet Security-funktionen från MacKeeper måste du göra detta:

 • Öppna MacKeeper
 • Välj Internet Security på vänstra sida
 • Klicka på Launch Internet Security.

Du borde nu kunna se både Antivirus och Adware Cleaner i den högra panelen. Om det här är första gången du använder Internet Security, är det viktigt att komma ihåg att starta Antivirus först. För att göra detta klickar du på Starta Antivirus. Det kan ta några minuter innan programmet startar.

När programmet äntligen är installerat och redo att starta kan du starta det. Du kommer att se ett välkomstfönster som visar det senaste datumet för uppdatering av virusdatabasen.

Sådan startar du en virusscanning av hela din Mac

För att få ut det mesta möjliga av din virusscanning är det viktigt att du startar den på rätt sätt. Följ därför dessa steg för att kontrollera din Mac med macOS antivirus:

 1. Börja med att öppna Antivirus-funktionen och klicka på den blå knappen med texten Start Scan. Du hittar den på höger sida om panelen.

Nu scannar Antivirus mappen som heter ”Home” på din Mac efter skadlig kod och virus. Vänta tills scanningen är klar.

Nu kommer programmet att visa dig en lista över alla filer som scannas tillsammans med ett kontinuerligt antal av de hot som har fångats och raderats.

Genom att flytta markören över de raderade filerna kan du se var på hårddisken de hittades och hur programmet hittade dem.

OBS: Beroende på hur många filer du vill granska, hur stora de är och hur snabb din Mac är under vardagligt användande kommer tiden det tar att scanna variera mellan olika datorer.

Så scannar du en enskild mapp efter virus

Det finns inget behov av att scanna hela din Mac om bara ett isolerat område eller en enda mapp behövs. Om du till exempel ansluter ett USB-kontakt och laddar ner filer därifrån till din Mac. Då är det mer fördelaktigt att bara scanna den enskilda mappen. Gör så här:

 1. Öppna Antivirusprogrammet, och klicka på funktionen Custom Scan under den blåa knappen i höger sida av fönstret.
 2. Välj den mapp eller fil du vill scanna efter oönskade överraskningar, klicka på +, välj mappen och klicka på Öppna eller dra den till MacKeeper-fönstret.
 3. För att scanna flera filer eller mappar, håller du ner kommandotangenten medan du klickar på de mappar du vill scanna.
 4. Du kan alltid ta bort filer eller mappar från listan genom att klicka på x-tecknet bredvid filnamnet och bekräfta ditt val genom att klicka på Remove i fönstret som dyker upp på skärmen.
 5. Scanna alla de valda filerna eller mapparna genom att klicka på Start Scan knappen.
 6. Om du vill stoppa scanningen innan den är klar kan du göra det genom att klicka på Stop Scan.

Så tar du bort upptäckta virus från din Mac

När virusscanningen är över kommer en av två saker att hända. Antingen hittas inget misstänkt på din Mac, eller så ser du en lista över resultaten på skärmen.

Och vad ska man göra med det som Antivirus hittar på din Mac? Det finns bara två lösningar;

 • Ta bort det på en gång
 • Flytta dem till karantänen.

Vi rekommenderar alltid att du tar bort de infekterade filerna eller mapparna för att skydda din Mac, men först bör du kontrollera om filerna spelar en roll för systemet eller funktioner på din dator.

Om du misstänker att en eller flera av de infekterade filerna spelar en viktig roll i ett program eller operativsystem kan du flytta den till karantänen istället. För att kontrollera om detta är fallet, försök ta reda på var den kommer ifrån genom att hålla ner kontrolltangenten och klicka på filen och välj sedan Reveal in Finder.

Nu kan du lättare bestämma om du vill ta bort filen eller helt enkelt flytta den till karantän.

Om filen till exempel finns i en anpassad mapp (som nedladdningar, bilder, skrivbord, dokument, musik osv.) Kan du ta bort den på ett säkert sätt.

Om filen å andra sidan finns i någon annan katalog kanske du bara vill flytta den till karantän för att undvika att program eller system skadas.

Välj sedan de filer du vill ta bort eller flytta till karantän.

MacKeeper ställer automatiskt in alla filer som ska tas bort. Du kan välja att granska dem individuellt om du vill göra det genom att avmarkera kryssrutan Markera alla och välja den fil (er) du vill ta bort manuellt. Du kan nu ta bort de valda filerna.

På samma sätt kan du välja de filer du vill flytta till karantän. Efter det bör du se till att starta om din Mac när det är gjort av säkerhetsskäl. Det startar en ny scanning.

Så får du tillgång till filer som flyttas till karantän

Även om du flyttat filer till karantän kan du fortfarande kunna komma åt dem. De förstörs inte men kan inte skada din Mac eftersom de är blockerade. Men du kan fortfarande komma åt dem om det skulle bli nödvändigt.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0