Bästa bildäcken – tips och råd

Innan man köper bildäck ska man tänka på en del viktiga faktorer. Först och främst ska man tänka på att köpa bildäck som är anpassade efter den årstid som råder. På marknaden idag finns det en mängd olika bildäck att välja på, från en mängd professionella leverantörer. Bra och hållbara bildäck är en av de viktigaste delarna på din bil så att man kan köra säkert.

Tips och råd om bra däck

När man tittar på olika däck ser man först att de ser ungefär likadana ut i vissa fall men skillnaden kan vara stor. Däck kan variera både i storlek, material, tjocklek och däckmönster. Däcken påverkar allt ifrån styrningsförmåga, körkänsla, friktion och utseende. För att hitta optimala däck för just din bil och modell ska man se till att först se till däckens märkning på den bil du redan har. Finner du ingen märkning på de redan befintliga däcken kan man hitta detta i bilens registerbevis.

Bra däck är också en fråga om trafiksäkerhet. Det är viktigt att däcken har rätt dimension, passar till de fälgar bilen har och är tåliga. Klokast är att hellre lägga lite extra pengar på bra däck för trafiksäkerhetens skull snarare än komma billigt undan men halvbra däck.

Hur vet man när det är dags att byta däck?

Många av de däck som säljs idag har hög kvalitet men så småningom slits de ut med åren.

Ett bra tips är att kontrollera däcken en gång i månaden. Då ska man kontrollera lufttryck och anledningen till detta är för att om lufttrycket är för lågt, slits däcken fortare ut. En annan mycket viktig faktor är att hålla koll på däckens mönster. Mönstret finns där av en anledning, både för att behålla stadga på vägen men också för att kunna indikera när det är dags att byta däcken. Ett däckmönster ska ha kvar 1,6 mm djup av sitt mönster och om inte detta uppfylls är det dags att byta däck. Större fordon som till exempel lätt lastbil, släp eller fordon på en maximal vikt på 3500 kg, ska ha kvar ett maximalt djup i däckmönstret på 3 mm. Ligger djupet på mindre än 3 mm så ökar risken för vattenplaning dramatiskt och blir en trafikfara.

Däck med luft eller utan luft?

Idag är det vanligast att man har luftburna däck och det finns många att välja på med hög kvalitet.

Michelin utvecklar idag dock helt luftfria däck som kallas Uptis och står för Ariless Puncture Proof Tire. Dessa utvecklar Michelin tillsammans med General Motors och kallas också för flat tire. Fördelarna med dessa däck är att man aldrig någonsin kan få punktering och riskera bli stående mitt i körbanan. En annan fördel med denna nya teknik och framställning av luftfria däck, är att materialet kräver mindre mängd råvaror samt att de är lättare att återvinna. Oavsett om man väljer däck med luft eller flata däck är kvalitet och säkerhet något som alltid bör gå före kostnader.

Bildäcken är som skorna på dina fötter, ju bättre däck man väljer till sin bil, desto bättre väggrepp, säkerhet och bekväm körning får man!

Besök http://xn--vinterdcken-r8a.se/ för mer info om däck och vinterdäck.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0