Behöver Mac antivirusprogram? Det här är vad Apple säger själva.

Idag har Macs operativsystem många funktioner som hjälper till att skydda Mac:en och användarens personliga information som finns på den. Det framhåller även Apple själva, och förklarar i anslutning till detta att ett vanligt sätt att vilja distribuera skadlig programvara är att bädda in den i en app. som ser ofarlig ut.

Därför understryker de, likt andra kunniga, att man som enskild individ bara ska ladda ner programvara från pålitliga källor. De som arbetar för att skapa farlig programvara jobbar i det dolda och styrs av en laglöshet som minner om situationen i ett tredje-världen land som fått sin infrastruktur kompromissad.

Men vad säger de mer?

Apple framhåller att du kan minska risken för angrepp genom att göra en del inställningar i Säkerhet och integritet där man som användare kan ange källorna för installerad programvara på datorn. Hur gör man då det?

  1. 1. Gå in i Apple-menyn – tryck systeminställningar på datorn. Klicka på Säkerhet och integritet och sedan på Allmänt. OM säkerhetslåset till vänster är låst låser man upp inställningspanelen genom att klicka på låset.
  2. 2. Markera sedan källor från vilka du vill tillåta att programvara installeras:

 – App Store: tillåter endast appar från Mac App Store. Detta är den säkraste inställningen. Alla apputvecklare som tagit sitt program in i Mac App Store har identifierats av Apple och varje app granskas innan den godkänns. Och första gången appen i fråga ska öppnas kontrollerar operativsystem att den inte har ändrats sedan utvecklaren levererade den. Om det någonsin uppstår ett problem med en App tar Apple bort den från Mac App Store.

– App Store och identifierade utvecklare: Här tillåts appar som kommer från App Store men också appar från identifierade utvecklare. Dessa specifika utvecklare är registrerade hos Apple och kan om de vill överföra sina appar till Apple för en säkerhetskontroll. Om det uppstår problem med en app kan Apple dra tillbaka godkännandet. Notera att första gången en app öppnas kontrollerar MacOs att den inte har ändrats sedan utvecklaren levererade den.

Därutöver framhåller Apple att det finna andra typer av filer som kan ara osäkra. Som Skript, webbarkiv och Java-arkiv.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0