Hur du håller dig själv och din dator säkra från nätfiske

Nätfiske är en bedrägerityp som används av svindlare för att lura dig till att tillhandahålla din personliga eller ekonomiska data. Svindlare använder sig av e-postmeddelanden för att efterge sig som betrodda personer eller firmor, som t.ex. banker, kreditkortsföretag eller börsmäklare. Dessa e-postmeddelanden används för att locka personer till en viss webbplats via en länk där de bes ange sin information. Hundra miljontals människor utsätts för nätfiske årligen, och det kan slå hårt på sitt privatliv och ekonomi. Här försöker vi introducera dig för hur du håller dig själv och din dator skyddad.

Var försiktig med vilka hemsidor du surfar på…

Precis som att du inte skulle välja att gå genom en mörk gränd på natten ska du heller inte surfa på mörka hemsidor. Internet är fylld av farliga sidor, där ett slarvigt klick kan avslöja dina personuppgifter eller infektera din dator med skadliga programvaror. Trots att hemsidan ser äkta ut så behöver det inte alltid vara fallet.

Var särskilt noga med hemsidor där du delar med dig av din ekonomiska vardag, som hos online-börsmäklare eller liknande. Digital teknik och internet har gjort investeringsmöjligheter betydligt mer tillgängliga och okomplicerade än någonsin tidigare. Det har alltid funnits risker med investering, men förutom att förlora sina pengar för att börsen sjunger, så finns det även bedragare på internet som vill lura sig till dina pengar.

Online-börsmäklare är oftast auktoriserade och pålitliga, men för att vara säker på att den plattform du använder dig av är tillförlitlig kan du läsa mer om säkra investeringsmetoder och plattformar här.

Håll ditt antivirusprogram uppdaterat

All programvara kommer inte skydda din dator mot alla hot som finns, men den upptäcker och tar bort de mest skadliga. Se därför till att du håller dig uppdaterad på operativsystemets uppdateringar och uppdateringar av de applikationer du använder. För att se till så att ditt antivirusprogram tjänar sitt syfte är det bäst att konfigurera det för att automatisk leta efter uppdateringar dagligen.

Var säker på att din internetanslutning är säker, och använd VPN.

När du använder Wi-Fi på en offentlig plats har du ingen kontroll över din PC’s säkerhet längre. Därför är det viktigt att du ser till att wi-fi’t är säkert, eller vänta tills där du kan ansluta dig till ett säkert Wi-Fi, innan du t.ex. loggar in på din internetbank.

För att förbättra din och din dators säkerhet ytterligare är det viktigt att du använder dig av en VPN-anslutning. VPN gör att du har en säker anslutning mellan din enhet och en Internet-server som inte tillåter att någon/något övervakar den, och att din personliga data är totalt skyddad.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0