Mac eller PC – vad ska man välja?

I flera decennier har debatten rasat – vad är egentligen bäst: en Mac eller en PC? Det självklara svaret på frågan är ju att ingen av dem är klart bättre i alla avseenden, utan att de olika datorerna passar olika typer av användare. När man konstaterat det kan man börja reda ut vilka egenskaper datorerna har och vilken typ av användare de är avsedda för. Många som en gång valt att köpa en Mac kommer fortsätta använda detta av gammal vana, och detsamma gäller för de som först vant sig vid vanliga PCs med Windows OS.

Idag är ju denna uppdelning lite mer nyanserad eftersom många personer inte ens använder datorer längre utan förlitar sig helt på sin surfplatta eller smartphone. Med det sagt finns det dock mycket man kan göra med en Mac eller PC som inte blir gjort i mobilen.

Datorer för gamers

Sysslar du med datorspel eller eSport har du förmodligen testat flera olika typer av datorer, men det vanligaste är att gamers använder sig av en PC med valfritt operativsystem. Med en stationär dator kan man nämligen enkelt uppgradera de olika komponenterna på egen hand, installera programvara som passar ens eget användande och får generellt större inflytande över de tekniska specifikationerna.

En Mac ger inte samma teknologiska frihet utan all service och alla uppgraderingar måste ske med specifika Apple-tillverkade komponenter. En vanlig PC är dessutom kompatibel med olika hård- och mjukvara från mängder av tillverkare. Man får mer att välja på, samtidigt som en vanlig PC ofta ligger lägre i pris än en Mac.

Kreativa program på en Mac

Är det dock bild-, ljud- eller videoredigering som är din passion? Kanske arbetar du just med dessa stora filer i råformat och behöver kunna utföra klippning och redigering snabbt, smidigt och med perfekt detalj. I dessa fall brukar de flesta föredra att använda en Mac, eftersom deras program har strömlinjeformat denna typ av kreativt användande på ett väldigt enkelt och intuitivt sätt. Istället för att peka, klicka, klistra och justera räcker det ofta med att dra och släppa filer, bilder och ljudklipp för att en Mac ska förstå vad du vill göra med dem.

Även om Macs generellt ligger högre i pris än en PC är deras hårdvara också av extremt hög prestanda, specifikt anpassad till kreativa sysslor.

PC eller smartphone för den vanliga användaren

Med detta sagt räcker en smartphone långt för den som mest använder nätet för vardagliga sysslor. Om du bara surfar lite sporadiskt, köper något klädesplagg då och då, betalar räkningar och spelar spel täcker en smartphone de flesta av dessa behov. Olika sajter, som NetentCasinoList.se, kommer att se lite annorlunda ut i din smartphone jämfört med på en vanlig dator, men du får ut alla funktioner av dem ändå. Tycker du att det är krångligt att skriva eller texta på ett digitalt tangentbord kan du satsa på en liten laptop, med lägre prestanda vilka vanligtvis bara kostar ett par tusenlappar. Det är onödigt att satsa på dyr, högpresterande hårdvara om du inte utnyttjar den.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0