Mac och VPN – fungerar det

De som äger Mac-datorer och andra Appleprodukter säger ofta att de inte behöver oroa sig för de hot som PC-ägare spenderar tid på att förebygga. Detta är bara till viss del sant. Det finns många hot mot en Mac-dator, även om hotnivån är lägre än för andra datorvarianter.

Det har varit en sanning i många år nu, att Mac-datorer och andra produkter från Apple inte skulle vara utsatt för de många hot som PC-datorer är utsatta för.  Det stämmer att en Mac har programvara som skyddar till viss del mot exempelvis virus och skadlig kod, samtidigt som de på andra områden är minst lika utsatta.

Att använda ett virtual private network, förkortat VPN, är idag en vanlig lösning för att öka skyddet för sig dator eller mobiltelefon. Det skapar en privat uppkoppling mellan din enhet och en annan punkt i ett nätverk. Det största exemplet på ett sådant nätverk är internet.

Det finns en rad hot på internet. Det handlar dels om virus och annan kod som är tillverkat för att skada din enhet. Men det är även företag och andra aktörer som försöker spåra det du gör eller på annat sätt utnyttja den data du delar med dig av. Det är även svårt att hålla sig anonym när man surfar på internet.

De flesta som använder en VPN idag är PC eller Androidanvändare. Många frågar sig än idag om Mac VPN fungerar alls.

En god idé att skydda sin Mac

Som vi konstaterade tidigare är hoten man möter så fort man kopplar upp sig många. Det är svårt att skydda sig helt, oavsett hur försiktig man är. Även de hemsidor man besöker dagligen, som man litar på, placerar med största sannolikhet digitala spår på din dator. Det spelar ingen roll vilket fabrikat som enheten är av.

En VPN är inte en garanti för att man ska vara helt säker, men det är en avsevärd höjning av din säkerhet. Dels skyddar man sig mot att spåras av olika tjänster, man ser även till att vara mer anonym. Det är inte alltid med mörka motiv som du blir spårad, men det är likväl en olustig vetskap att veta att varje sak du företar dig online kan följas av någon eller några.

En VPN är av dessa anledningar en mycket god idé, även om du har investerat i en Mac-dator. Det är en myt att Mac-användare skulle vara skonade när det kommer till virus (även om det förekommer färre än för PC). Det är likväl inte sant att Mac-användare inte behöver tänka på sin säkerhet. Det behöver vi alla. Oavsett maskin och operativsystem.

En VPN är en bra investering för att öka din säkerhet och värna om ditt privatliv. Det är inte särskilt dyrt och det är något som är väldigt lätt att använda. De flesta VPN-tjänster har gratisperioder eller “pengarna tillbaka”-garanti om du inte skulle vara nöjd. Du kan alltså utforska hur en VPN fungerar i lugn och ro, utan att oroa dig för att du förbundit dig till något du inte riktigt känner till.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0