Säkerhetsåtgärder för streaming

Streaming är en term som de allra flesta människor världen över känner till idag, inklusive svenskar. Vi streamar filmer och serier på kvällen innan vi somnar, vi går aldrig miste om viktiga matcher och streamar därför även sport på språng, och så livestreamar vi såklart datorspel.

Men eftersom streaming föregår online finns det ett par risker med det också. Internet ökar risken för olaga intrång, och även om de flesta hemsidor som möjliggör streaming idag är väldigt säkra, bör man vidta några åtgärder för att öka sin integritet och skydda sig när man streamar online.

Risker med streaming

Streaming i sig är inte riskfyllt. Men det finns trots detta några risker när man streamar online eftersom man befinner sig just online: och online delar man med sig av det allra mesta man gör, medvetet som omedvetet.

Chansen för risker med streaming är dock störst när man får tillgång till olagligt innehåll, det vill säga hemsidor som inte är officiella streamingtjänster. Dessa kan många gånger innehålla virusfyllda popup-fönster, skadliga programvaror och/eller medföra risker för bedrägeri och hackning.

Streama på lagliga streaming sites

Den “enklaste” säkerhetsåtgärden man kan vidta är att endast streama på lagliga och officiella streaming sites. Det vill säga streaming sites som Netflix, HBO, Disney Plus, Viaplay, SVT Play, C More och så vidare. Dessa streaming sites regleras av olika licenser och upphovsrätter för att kunna erbjuda sina användare de filmer, tv-serier, tv-program och sportinnehåll som de har.

Detta betyder också att dessa streamingtjänster använder sig av supersäkra protokoll för att deras hemsidor inte ska kunna drabbas av virus eller attacker från hackers. Med det sagt är risken för olaga intrång minimal om man streamar innehåll på en laglig streamingtjänst.

Använd en VPN-tjänst för streaming

Ett virtuellt privat nätverk, förkortat VPN, är en tunnel som skapas mellan ens enhet och internet för att skydda ens internettrafik online. Vanligast är det att en VPN används för att kringgå regionsbegränsningar, så som att tillgå streaminginnehåll från andra länder, vilket som naturligtvis är en fördel för streamern. Dock ökar en VPN-tjänst även säkerheten online, och därför listar vi just detta som en säkerhetsåtgärd för streaming.

Med en VPN-tjänst kopplar man helt enkelt upp sig på en annan server, och därför kan varken ens internetleverantör eller någon annan få tillgång till ens internethistorik. Det skapas nämligen en krypterad tunnel som ingen kan se in i, vilket gör att det är omöjligt att spåra det man gör. Då kan man streama i lugn och ro utan att behöva bekymra sig för att någon snokar.

Ha ett virusskydd installerat

Till sist rekommenderar vi alltid att man har ett virusskydd installerat på sin enhet, även om man streamar på en laglig streamingtjänst och/eller använder en VPN när man streamar. Cyberbrottslingar blir smartare och smartare, vilket innebär att man som streamer kontinuerligt måste öka sin egen säkerhet online.

Med ett virusskydd gör man just detta, då man då undviker att hackers och skadliga programvaror tränger in på ens enhet från första början. Skulle detta ändå hända får man en varning och kan då snabbare förebygga brottet.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0