Undvik att bli drabbad: 3 datavirus att hålla koll på!

Den digitala världen blir allt större. Varje dag, minut och sekund skapades det nya webbplatser på internet. Sidorna kan vara av informativt slag, ren underhållning, vetenskap eller något helt annat. Oavsett vilken eller vilka sidor du ofta behöver kan du bli utsatt för datavirus. Men vilka datavirus finns det och kan du göra något för att skydda dig? Här får du en sammanställning av de vanligaste datavirusen som florerar på internet just nu.

När det kommer till säkerhet på internet är det en regel som gäller över alla andra och det är att ha sunt förnuft. Om något verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis också det. Tänk på grund av detta efter innan du ger ut ditt kortnummer, kontonummer eller andra typer av personuppgifter till okända. Nu till själva virusen och de olika typerna som man kan hålla lite utkik efter. Det finns givetvis många andra virustyper också, men dessa är de vanligaste.

1.    E-postvirus

Ett av de vanligaste sätten att få virus är genom mejlen. Får du ett e-postmeddelande från en okänd person, kanske du bör överväga om du ska öppna meddelandet eller inte. Många virus sprids först när man klickar på något i själva meddelandet, och inte bara genom att man öppnar upp ett meddelande. Detta är inte ett virus som drabbar hemsidor, varför man lugnt kan gå in på ett av de bästa casinon på nätet och underhålla sig, utan att vara ängslig.

2.    Spionprogram

Detta är ett typ av virusprogram som är väldigt lurigt. Programmet märks ofta inte av. Det är alltså inte ett typ av datavirus som göra att din dator blir seg och långsam. Programmet lägger sig in latent och spionerar på vad du gör på din dator. Det kan till exempel handla om att programmet spelar in alla knapptryckningar som du gör på tangentbordet. Samtidigt tar programmet bilder av din skärm, utan att du märkt av det.

Alltihop sparas och skickas till en mottagare som kan nyttja informationen till att exempelvis logga in på din internetbank, om du har varit inloggad där. En kriminell kan då föra över pengarna till ett annat konto och på så sätt komma över alla dina pengar, utan att du har märkt av något.

Ett annat sätt är att stjäla lite i taget. Du kanske har tänkt någon gång att det saknas pengar på kontot och undrat, men bara tänkt att du kanske hade slösat för mycket.

3.    Trojansk häst

Namnet på detta virus kommer från den grekiska historien om trojanerna och grekerna. När trojanerna tog in en jättestor häst, som grekerna hade byggt till dem, in i sin borg hoppade grekiska soldater ut ur hästen och erövrade borgen. Historien beskriver dataviruset med namnet trojansk häst ganska väl.

Viruset gömmer sig ofta i program som liknar underhållning eller något annat. Det kan till exempel vara ett gratis spel på internet, som du laddar ner till din dator. När programmet väl är installerat börjar den trojanska hästen att jobba. Det vill säga den gömda programkod som arbetar i bakgrunden med saker som du inte har en aning om, såsom att skicka skräppost eller spionera på dig.

Det finns tyvärr en hel uppsjö med datavirus och detta är endast ett fåtal exempel.

Mac-Antivirus.se
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0