
Enligt Malwarebytes ökade virusangreppen mot MacOs med hela 270 procent häromåret. Trots att Apple hävdas vara det mest säkra operativsystemet finns det med andra ord inga garantier för att olyckan skulle kunna angripa även en Mac.
Men betyder det att man behöver ha ett antivirusprogram på sin Mac? Det beror på vad för slags inbyggd säkerhet som finns på datorn.
Unix
Apples operativsystem MacOs har ansetts vara väldigt säkert – men under den senaste tiden har den bilden förändrats något. Allt är nämligen inte ljuv musik för den Mac-frälste användaren. Trots att Apples operativsystem har bra inbyggda säkerhetsfunktioner kan de kringgås. Anledningen till att angreppen ökat på Mac är för att användarna blivit fler. Det har med andra ord blivit “lönsamt” för dem som bygger virus att även rikta in sig på Mac-datorer.
Trots detta är situationen bättre för MacOs än för Windows. Grunden till det är för att det bygger på ett öppet operativsystem som heter Unix. Unix har ett mycket gott säkerhetsrykte. Dessutom har Apple implementerat en hel del intressanta säkerhetsförbyggande funktioner. Till exempel Gatekeepers.
Apple är också ett “slutet system”. För att få lov att utveckla ett program för Apple måste programmet först bli godkänt. Även om de inte går in på Apple Store så kan de få ett unik utvecklar-ID från Apple som är en digital signatur. Det gör att operativsystemet bara släpper in redan godkända program. Den här strukturen gör det svårare att angripa en Mac.
Virus trots detta
Trots svårigheterna att angripa Mac, med Unix-kärna och digital signatur, och gatekeepers, har olyckor skett. Exempel på några nya virus som kan, eller har kunnat angrip Mac:s operativsystem.
OSX/Shlayer är ett program som utger sig för att vara en uppdatering till Flash Player. Om programmet körs laddas två stycken nya annonsprogram ned till datorn. Det kan de göra eftersom utvecklarna skapat ett Apple Developer Program-konto med falsk identitet som de sedan kan signera med sabotageprogrammet en falks signatur.
Två andra exempel på virus för Mac är Dark Caracal, Metldown & Spectre samt OSX/DOK. Det sistnämnda är en trojansk häst som kan kringgå Apples säkerhetsmekanismer och kapa all inkommande och utgående trafik från datorn – helt utan användarens vetskap.